Veen

De Veense korenmolen is nog springlevend. De molen is vrijwel dagelijks in beweging, en onderin de molen is een gezellige molenwinkel ingericht waar de in eigen beheer gemaakte ambachtelijke molenproducten zoals meel, bloem, brood- en bakmixen gretig aftrek vinden. ‘Assie draait, issie open’ is de slogan van de molenaar! De molen is aangesloten bij het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde.

De molen maalt zonder zeilen, het waait hard!

Korte geschiedenis Deze ronde stenen stellingmolen werd in 1838 gebouwd voor rekening van Willem en Reinier Ambrosius, als opvolger van een 16e eeuwse houten standerdmolen. Op een landkaart uit 1798 blijkt dat deze op dezelfde plaats stond. De molen werd gebouwd door meester-timmerman en molenmaker T.C. Snels uit Waalwijk en metselaar J. Verkuijl uit Veen, voor de som van achtduizend gulden en werd ingericht met twee koppels maalstenen. De bouw duurde slechts dertien weken, en de stenen voor de romp werden per beurtschip over de Maas aangevoerd. In 1924 emigreerde de molenaarsfamilie Ambrosius naar Zuid-Afrika en kwam de molen in handen van de familie Van Ballegooijen, die het bedrijf voortzette.

Het fraaie molenraam werd in 2017 opnieuw aangebracht, met een eerbetoon aan de familie Ambrosius die de Veense molen maar liefst 169 jaar heeft bemalen.

In de jaren dertig kwam er een motormaalderij verderop aan de Maasdijk, en werd de molen nog op windkracht door de voormalige knecht H. Jonker gebruikt voor het vervaardigen van veevoeders. Zijn bedrijf bestaat nog steeds, en er is inmiddels een grote fabriek in Waalwijk uit ontstaan. In 1956 verkocht Johan van Ballegooijen de molen aan de toenmalige gemeente Veen. In 1965 deed de gemeente Veen de molen over aan de Molenstichting. In 1970 volgde een summiere restauratie en de molen werd verhuurd als vakantiewoning. In 1986-1988 volgde een ingrijpend herstel. In 2011 volgde de tweede grote beurt die bestond uit het herstel van de molenromp, enkele balken van de steenzolder en één der steenkoppels werd vernieuwd en weer maalvaardig gemaakt. Samen met het muldershuis (waar de molenaar woont!) vormt de molen een fraai ensemble.

Het gezellige molenwinkeltje op de begane grond van ‘De Hoop’.

Maasdijk 381, 4264 AR Veen
Bezoekmogelijkheid: Zaterdag van 10 tot 18 uur, en verder wanneer de wieken draaien (vrijwel dagelijks). De molen is op zondag gesloten.

Molenaars:

Sven Verbeek (06-51649373) en Gerard van Wijngaarden (06-45948245)

Meer informatie over deze molen vindt u hier.