In Memoriam Erick van den Hoek

Op 3 december 2021 is na een kort maar hevig ziekbed Erick van den Hoek overleden, vrijwillig molenaar van de Uitwijkse Molen te Sleeuwijk. Alle molens van onze molenstichting hebben als laatste eerbetoon hun wieken in de rouwstand gezet.

Het molenvuurtje brandde bij Erick al op jonge leeftijd. In het Rijnland, de streek waar hij opgroeide, werd zijn nieuwsgierigheid door de vele watermolens in het landschap aangewakkerd. Toen er in de jaren ’70 van de vorige eeuw een opleiding voor vrijwillig molenaar in het leven werd geroepen, behaalde hij al vlug zijn getuigschrift. Na een periode diverse molens in het Rijnland te hebben bemalen, waarbij de onderste middelmolen van de enigste viergang ter wereld in Zevenhuizen het hoogtepunt vormde, liep het leven anders en doofde het molenvuur tijdelijk.

Via diverse omzwervingen kwam Erick in het Land van Heusden en Altena terecht, en werd eerst voor een periode de vrijwillige havenmeester van de historische haven in Woudrichem. Maar het molenbloed kruipt waar het niet gaan kan, de watermolens in de Uppelse polder deden het nog smeulende vuurtje ontbranden. Na de grote restauraties die beide Uppelse molens tien jaar geleden ondergingen, werd Erick molenaar van de Uitwijkse Molen.

De molen was weer veelvuldig in bedrijf te zien, de omgeving werd natuurlijk ingericht, en er kwamen bijenkasten in het veld voor de enige echte Uitwijkse Molenhoning. Daarnaast werd er veel geklust en gewerkt aan de renovatie van het Uppelse gemaaltje, het gebouwtje tussen de twee molens in.

Daarnaast was Erick erg nieuwsgierig naar het korenmolenaarsvak, na zoveel jaren water te hebben gemalen. Een opleiding bij het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde werd in gang gezet, en Erick stond mede aan de wieg van de revival die de Aalburgse korenmolen heeft beleefd naar een compleet bedrijfsvaardige bakkerskorenmolen.

Nog zoveel plannen, nog zoveel ideeën, zoveel gedaan en zoveel betekend, we zijn Erick hier erg dankbaar voor en wij zullen hem missen. Wij wensen alle nabestaanden veel sterkte.