Almkerk

De Oude Doorn staat al bijna 300 jaar fier overeind. En sinds 2012 ook
weer recht! Toen werd de scheefgezakte molen grondig opgeknapt en meteen ook weer recht gezet. De vermoedelijke rond 1720 gebouwde molen verving toen een al veel oudere wipmolen, die op een kaart van Daniel Schellincx uit 1601 voorkomt. Deze plek ademt echte geschiedenis!

De Oude Doorn staat weer fier overeind.

Deze trotse watermolen staat aan een lieflijk landweggetje vanaf de oude dijk van Almkerk naar Uppel. Met een beetje inbeeldingsvermogen zie je de molenaar op zijn klompen naar de molen sjokken om bij een goede wind de polder droog te malen. Deze molen deed dat, als één van zijn weinige soortgenoten, tot aan de ruilverkaveling ook helemaal in zijn eentje. Dus alles op windkracht, zonder hulp van een gemaal. Hij was voor die taak op het laatst dan ook voorzien van zogenaamde Dekker stroomlijnwieken, die hem meer kracht gaven. Deze bijzondere wiekvorm is bij een latere restauratie weer komen te vervallen.

De Oude Doorn in 1965 met Dekker stroomlijnwieken.

De molen heeft de polder na verschillende overstromingen driemaal drooggemalen, en wel in na de inundaties van 1940 en 1945 en ook na de watersnoodramp van 1953. De vlucht bedraagt ruim 25 meter en de constructie van het achtkant is zeer zwaar en sterk, van Amerikaans grenen balkhout.

Nu de molen weer recht staat gaat het kruien (het in de wind draaien van de molenkap) een stuk makkelijker!

Oude Doornseweg 1 te Almkerk
Bezoekmogelijkheid: op afspraak en wanneer de molen draait.
Molenaar: Wout van der Beek (06-22303507)

Meer informatie over deze molen vindt u hier.