Aalburg

Korenmolen ‘De Twee Gebroeders’ is nog wekelijks in bedrijf voor het malen van biologisch meel. Sinds 2016 is de molen aan een ware revival begonnen, waarbij de molen weer (net als vroeger) compleet wordt ingericht als ‘moderne windmeelfabriek’. Het gemalen meel wordt o.a. geleverd aan de plaatselijke biologische bakkerij van Gerard en Suus Hardeman, en vindt verder ook aftrek op de particuliere markt. De molen is daarnaast ook EKO gecertificeerd.

De molen is sinds 2016 weer in bedrijf voor het malen van biologisch meel.

Korte geschiedenis Deze ronde stenen stellingmolen, staande op de Maasdijk, werd in 1872 gebouwd en kent een bewogen geschiedenis. Hij dankt zijn naam aan de gebroeders Den Hoet, die de molen lieten bouwen als opvolger van een veel oudere molen. Op een oude landkaart, die de Heer van Altena tijdens de 80-jarige oorlog in 1612 liet maken, was op de huidige molenlocatie al molen getekend. In 1896 werd de familie Vos eigenaar. Zestig jaren lang maalde de familie Vos met de molen graan tot meel. Zij brachten tal van moderniseringen in de molen aan, die in de jaren ‘30 en´40 als voorbeeld golden voor een moderne “Wind-meelfabriek”. Met vier koppels stenen kon men malen. Een stalen koningsspil met gietijzeren spoorwiel en dito steenschijven kon zowel met windkracht als ook met een dieselmotor worden aangedreven. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd molen zeer zwaar beschadigd door beschietingen vanuit de Langstraat. Direct na de oorlog werd de molen gerestaureerd door molenmaker Bos uit Almkerk.

De molen was in 1945 zeer zwaar beschadigd door de beschietingen. Er werd op hoge gebouwen gemikt omdat zij als strategische uitkijkposten konden dienen.

Ook hier werd het bedrijf gestaakt en nadat het complete binnenwerk eruit werd gesloopt, kwam de molen in 1968 in handen van de Molenstichting. Die liet de molen opnieuw door de firma Bos restaureren, met gebruikmaking van een tweedehands (klassiek houten) binnenwerk van de in 1969 gesloopte korenmolen De Graanhalm uit het Zeeuwse Wissenkerke. De molen is in 2002 opnieuw grondig gerestaureerd. Een vervolgrestauratie, met name aan het buitenmetselwerk, heeft in de periode 2010 tot half 2012 plaatsgevonden.

De molenaar aan het werk.

Maasdijk 28 te Wijk en Aalburg
Bezoekmogelijkheid op afspraak, en wanneer de
molen draait.

Molenaar Sven Verbeek: 06-51649373
Molenaar Johan van Rijswijk: 0416-693732 / 06-23815314

Meer informatie over de molen vindt u hier.