Meeuwen

Prominent langs de provinciale weg van Hank naar Wijk en Aalburg staat deze molen te pronken bij het dorp Meeuwen. Wie aan Meeuwen denkt, denkt aan de Witte Molen! De molen is de trots van dit kleine dorp, en staat er dan ook piekfijn bij. De molen is een bezoek meer dan waard; er worden diverse molenproducten verkocht (vervaardigd door molen Nooit Gedagt te Woudrichem) en ook de naastgelegen noodwoning is op zaterdagen te bezichtigen. Het enig overgebleven woninkje van dit type dat bij de wederopbouw na het oorlogsgeweld gespaard is gebleven, en als museum geheel in die tijdgeest ingericht.

De Witte Molen is iedere zaterdagmiddag (en op afspraak) geopend voor publiek.

Korte geschiedenis Deze ronde stenen grondkorenmolen werd volgens de fraaie stichtingssteen boven de grote inrijpoort in 1740 gebouwd door Johan Maurits van Hemert, vrijheer van Eethen en Meeuwen.Vanaf 1850 was Gerrit Vermeulen eigenaar en daarna de familie Walraven. In 1922 kocht Jac. Vos de molen. Als eerste in de streek liet Vos de molen door Chris van Bussel uitrusten met diens stroomlijnwieken ter verhoging van het rendement.

Recent werd de Witte Molen weer voorzien van de zogenaamde Van Bussel Stroomlijnwieken.

Met twee koppels 17er kunststenen werd het graan gemalen. Doch na de jaren 50 van de 20e eeuw groeide het bedrijf uit tot een gigantische voederfabriek, die nog steeds floreert en bekend staat als N.V. de Witte Molen. De windmolen raakte echter geheel ingebouwd, waardoor draaien niet meer mogelijk was. De daarna aan de Molenstichting overgedragen molen werd tussen de fabrieksgebouwen uitgehaald en verplaatst naar de overzijde van de provinciale weg. De 250 ton wegende dikke stenen romp werd op een 160 wielen tellende dieplader gezet, waarmee het vervoer over 300 meter lengte naar de vooraf van heipalen voorziene nieuwe locatie plaats vond. De molen is geheel gerestaureerd en is sinds 1995 weer maalvaardig.

Ook de naast de molen gelegen (en eveneens verplaatste!) noodwoning is een bezoekje meer dan waard.

Kleibergstraat 52 te Meeuwen
Bezoekmogelijkheid zaterdag van 13.00 – 17.00 uur, op afspraak en wanneer de molen draait.


Molenaars: Jan van Gelder en Aartjos Hak: 0416-351938/ 06-53247691

Meer informatie over deze molen vindt u hier.