Hank

Als blikvanger langs de snelweg A27 bij het dorp Hank staat deze in 1791 gebouwde zeer grote achtkante bovenkruier (watermolen). Hij is nog geregeld in werking te zien, en daarmee voor de vele passanten een echt visitekaartje voor de streek én voor de nog aanwezige molens.

Bij stoer Hollands polderweer is deze forse molen het meest in zijn element!

De molen bemaalde tot in 1964 de 1163 ha. grote Zuidhollandse- of Nieuw Dussense polder uitsluitend met windkracht. In dat jaar maakte de grote ruilverkaveling in het Land van Heusden en Altena hem het werken onmogelijk. Als uitzondering op de gewoonte in de streek werd deze molen ooit wel bewoond door de molenaar. Dat was tot 1877 het geval. In dat jaar werd naast de molen een kleine woning gebouwd voor het molenaarsgezin. In de molen resteert daarom nog een fraai en vrij ongeschonden origineel 19e eeuws woonvertrek. In het gemetselde onderachtkant bevindt zich een zeer fraaie stichtingssteen.

Op de eerste zolder bevindt zich nog een vertrek, waarbij allerlei oude krabbels op de houten wanden een historisch verhaal vertellen.

De molen heeft in de jaren 2008 t/m 2009 een restauratiebeurt gehad. Ook deze molen maalt geen water meer uit de polder maar maalt het water rond in een zogenaamd maalcircuit. Dit circuit wordt op peil gehouden door een wind aangedreven Bosmanmolentje.

Het water op de brug van de voorwaterloop is een spectaculair gezicht als de molen in vol bedrijf is.

Hellegatsweg 4 te Hank
Bezoekmogelijkheid op afspraak en wanneer de molen draait.
Molenaar J. Straver (06-25318156)

Meer informatie over deze molen vindt u hier.