Werkendam

Klein maar fijn! Wie Werkendam in of uit rijdt kan het niet ontgaan, want langs de Dijkgraaf den Dekker weg bij de houten fietsbrug staat hij dapper te pronken. De kleinste van de drie overgebleven achtkante watermolens van het Altenase land is nog zeer geregeld in werking te zien en uiteraard ook te bezoeken.

‘God geeft de wind, en ik geef de zeilen!’ placht oud molenaar Van der Meijden te zeggen. En zo is het vandaag de dag nog steeds.

De slechts 159 ha grote Vervoorne Polder werd in 1552 bedijkt, en verscheen op de kaart van de Heerlijkheid van Altena uit 1612. Toen werd deze polder nog “Den Soomer Polder van de Wercken” genoemd en stond er op de huidige locatie een wipmolen afgebeeld. In het begin van de 18e eeuw is de bestaande molen gebouwd. De eerder op de kaart afgebeelde wipmolen kan iets zijn overkomen zoals een brand, maar kan ook gewoon versleten zijn geweest.

Bij molenaars Dirk en Jan staat de deur voor u open als de molen draait. Breng gerust eens een bezoek!

Deze kleinere molen heeft een vlucht van 22,70 meter en bemaalde de polder met windkracht, tot in 1934 een elektrische installatie werd aangelegd die het molenscheprad kon aandrijven. In 1944 werd de windbemaling weer ingevoerd, en kreeg de molen Van Bussel stroomlijnwieken. Nadat de maalwerkzaamheden voor de polder in 1962 definitief zijn gestopt, kan de molen alleen het water nog rondmalen in een zogenaamd maalcircuit. Dit circuit wordt ook hier door middel van een door de wind aangedreven Bosmanmolentje op peil gehouden.

De molenaar staat aan het vangtouw, waarmee de molen kan worden stil gezet.

De molen is in de periode 2010 tot half 2012 gerestaureerd.

Oostschenkeldijk te Werkendam
Bezoekmogelijkheid: als de molen draait en op afspraak
Molenaars: Dirk de Ruiter (0416-391746) en Jan de Peuter (06-45951105)

Meer informatie over de molen vindt u hier.