De ‘koning’ te rijk!

In september is in korenmolen ‘De Hoop’ te Veen de koningspil vervangen. Begin dit jaar constateerde molenmaker Straver tijdens reguliere onderhoudswerkzaamheden dat de oude spil nu definitief aan vervanging toe was. Deze was ooit al eens gespalkt met houten planken (al vóór 1868 getuige een stukje beschildering), en had niet voldoende stevigheid meer voor zijn belangrijke taak, namelijk het aandrijven van de molenstenen. De molenaar merkte dat de molen de laatste jaren hoe langer hoe meer begon te horten en te stoten tijdens het malen, nu kwam de oorzaak aan het licht. Gelukkig werd er snel tot vervangingen besloten en ook werd een geschikte Douglas balk gevonden, 45 x 45 cm dik en 5,40 m lang.

Nadat met veel precisiewerk, takels, en veel passen en meten de oude spil uit de molen werd verwijderd, bleek dat deze inwendig geheel door de midden was gespleten. Vervolgens kon de nieuwe spil in de werkplaats te Almkerk worden afgewerkt en daarna naar Veen worden gebracht. Daar kon de klus van enkele dagen daarvoor in omgekeerde volgorde weer worden afgewerkt, namelijk de nieuwe spil op zijn plaats brengen.

Nadat de klus was geklaard en alle wielen weer netjes gespoord waren kon de molen weer als van oud op de wind malen. Een verademing voor de molenaar, die het net juist ontzettend druk had door de sterk toegenomen vraag naar molenmeel en molenbloem door de Corona crisis. Gelukkig is er in ‘De Hoop’ ook een elektrische maalstoel die het werk tijdelijk kon opvangen, maar uiteraard malen de molenaars het liefste op de wind! Dankzij deze herstelling kan dat nu weer volop.